Korzeń żywokostu (Symphytum officinale) jest rośliną zielną, która od dawna jest wykorzystywana w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Poniżej opisane są główne zastosowania korzenia żywokostu:
- Bóle mięśni i stawów: Korzeń żywokostu może pomóc w łagodzeniu bólu mięśni, stawów, a także zapalenia stawów i bólów reumatycznych. Ma właściwości przeciwzapalne, które wspierają redukcję stanu zapalnego.
- Stłuczenia i siniaki: Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i łagodzące, korzeń żywokostu może pomóc w szybszym gojeniu się siniaków i stłuczeń.
Nalewki wyłącznie do użytku zewnętrznego!!!
Żywokost zawiera alkaloidy, dlatego też nalewki z żywokostu nie można pić ze względu na ryzyko zatrucia!!!
Przepis na nalewkę z żywokostu krok po kroku
Sposób numer 1
Korzeń wyszoruj gąbeczką, umyj i osusz.
Pokrój w niewielkie kawałki.
Do dużego słoika wsyp żywokost i wlej spirytus spożywczy.
Zakręć dokładnie słoik.
Odstaw słoik do ciemnego i chłodnego miejsca na 14 dni.
Co 2 dni potrząśnij słoikiem.
Za pomocą gazy i lejka, przecedź nalewkę do czystej butelki.
Zakręć dobrze i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Na 100 gram korzenia przypada 500 ml alkoholu.
Stosuj jako okład lub wsmaruj w skórę!
Sposób numer 2
Gotowy korzeń żywokostu (kupiony w sklepie zielarskim) wsyp do litrowego słoika i zalej spirytusem spożywczym:
na 100 gram korzenia 500 ml alkoholu.
Zakręć dokładnie słoik.
Odstaw słoik do ciemnego i chłodnego miejsca na 14 dni.
Co 2 dni potrząśnij słoikiem.
Za pomocą gazy i lejka, przecedź nalewkę do czystej butelki.
Zakręć dobrze i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Stosuj jako okład lub wsmaruj w skórę!
Wywar z żywokostu na bolące stawy i mięsnie
Jedną łyżkę stołową gotowego korzenia żywokostu (kupiony w sklepie zielarskim)
wsyp do garnka, zalej pół litrem wody, gotuj 3 minuty i odstaw.
Gdy przestygnie stosuj zewnętrznie jako okłady.